Sadba

V případě, že nemáte k dispozici sazečku, můžete řízky sázet ručně. Ruční sázení je sice velice časově i fyzicky náročné, ale menší plochy se dají ve více lidech zvládnout. Je potřeba počítat, že jeden člověk zasází jeden hektar na biomasu cca za čtyři dny.

 

Při ručním sázení je nejprve potřeba přesně rozměřit pole a natáhnout provázky. Pak se v případě mokřejší kypré půdy dají řízky zapichovat ručně.

 

V případě, že je půda tvrdá nebo kamenitá, použijte na předpíchnutí díry ruční sazeč a poté řízek do díry zašlápněte a hlínu kolem udusejte nebo můžete řízky do země.

 

Příprava řízků

 

Řízky se obvykle připravují z jednoletých prýtů (výhonů, prutů). Před nařezáním řízků je nezbytné prýty skladovat v chladných a vlhkých prostorách (sněžná jáma, chladicí box, bramborárna).

Délka řízku by se měla pohybovat nejlépe v rozmezí 18 – 22 cm, průměr řízku 0,5 – 2,5 cm. Do více zaplevelených nebo sušších lokalit jsou vhodné řízky delší, jsou ale dražší (v zaplevelených plochách může řízek po zasazení více vyčnívat, v sušších půdách je výhodou větší množství zásobních živin). Také skladování řízků před výsadbou musí splňovat dané podmínky – krátkodobé skladování (1 – 2 měsíce) v teplotě 2 – 4 °C, dlouhodobé skladování (5 – 7 měsíců) v teplotě mírně pod nulou až -4 °C. Důležitá je dostatečná vlhkost, aby nedocházelo k vysoušení mrazem.

Výběr z fotogalerie

Ing. Miloslav Kračman, Horšov 20 , Horšovský Týn 346 01, mobil: 777 984 994 , e-mail: kracman/seznam/cz
Copyright © 2012 - 2015 topolenergy.cz, Tvorba webových stránek: Solari.cz